Kuchnia

Ciasto drożdżowe

Drożdżowe ślimaczki z Nutellą

Składniki:

2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
50 ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 jajka
0,5 kostki masła

+Nutella (lub inny czekoladowy krem)

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.Jajka ucieramy z cukrem.Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto.Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół i dzielimy na 12 kawałków.Każdy kawałek rozwałkowujemy na stole i smarujemy cienką warstwą Nutelli zostawiając wolne brzegi.Kawałek ciasta składamy na pół, tniemy na trzy paski i zwijamy w ślimaczki. Gotowe ślimaczki wkładamy do papierowej papilotki na muffinki (można też piec je bez, ale w papilotce łatwiej włożyć ciasto do blaszki) i wkładamy do blaszki na babeczki.Jeśli mamy na tyle czasu zawinięte ślimaczki odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 20 minut, aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation