Kuchnia

Procenty

Likier kokosowy ala domowe malibu - przepis


Likier kokosowy ala domowe malibu

100-150 g wiórek kokosowych
250 ml wódki
150 g (tubka) mleka skondensowanego słodzonego
200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
ewentualnie mleko (jeśli wiórki wchłoną cały alkohol)

Wiórki kokosowe wsyp do słoika i zalej wódką. Słoik zakręć i odstaw na ok. 3-4 dni.
Po tym czasie wiórki odcedzić na sitku. Jeśli wiórki wchłoną cały alkohol dolej mleka i odstaw jeszcze na dobę. Wiórki można zamrozić i wykorzystać w przyszłości do ciasta (przepis niebawem).
Do butelki wlać wódkę, w której moczyły się wiórki oraz oba mleczka skondensowane- słodzone i niesłodzone.
Wymieszać. Butelkę zakręcić lub zatkać korkiem. Likier schłodzić w lodówce.

UWAGA: Jeśli wiórki wchłoną cały płyn, dolej do wiórek zwykłego mleka i odstaw jeszcze na 2-3h. Potem spróbuj, jeśli jest wystarczająco mocne odcedź, jeśli słabo czuć alkohol dolej jeszcze wódki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation