Kuchnia

Procenty

Eggnog - sylwestrowy drink - BAZA

z poniższych proporcji powstaje ok 1650g bezalkoholowej bazy do eggnog

6 jajek

2 żółtka

110g cukru

1/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

750g mleka

250g śmietanki kremówki 30-36%

gałka muszkatołowa

cynamon




wersja klasyczna:

W dużej dużej metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą wodą (na parze) utrzyj całe jajka i żółtka z cukrem, solą i wanilią na puch - trwa to ok 8 minut. Wciąż ucierając, dodaj mleko i śmietankę kremówkę i jeszcze chwilę ucieraj. Dodaj sporo utartej gałki i cynamonu. Wymieszaj, przelej do sporej butelki lub wazy ponczowej i odstaw do lodówki do schłodzenia.

wersja na Thermomix:
Jajka + żółtka + sól + cukier + wanilia: załóż motylek, 8min, temp 80°C, obr 3
potem dodaj na raz całe mleko + cynamon + sporo utartej gałki muszkatołowej: 5min, temp 70°C, obr 3
Odstaw do lodówki do schłodzenia.

Do gotowej, zimnej bazy mleczno-jajecznej dodaj alkohol - na 1 litr bazy ok 375ml.

Christmas Yule Eggnog: 1 litr bazy + 375ml whiskey + 50ml jasnego rumu
•Baltimore Eggnog: 1 litr bazy + 125ml brandy + 125ml rumu z Jamajki + 125ml Madery
•Brandy Eggnog: 1 litr bazy + 375ml brandy
•Rum Eggnog: 1 litr bazy + 375ml jasnego rumu
•Nashville Eggnog: 1 litr bazy + 190ml bourbona + 95ml brandy + 95ml rumu z Jamajki
•Imperial Eggnog: 1 litr bazy + 312ml brandy + 63ml morelowej brandy
•Eggnog Supreme: 1 litr bazy + 375ml koniaku

Przed podaniem oprósz tartą gałką muszkatołową. Można podawać w szklaneczkach z bitą śmietaną na wierzchu. Można też podawać na ciepło - alkohol dodaje się do jeszcze ciepłej bazy i od razu podaje. Ta wersja jest chyba moją ulubioną. Jeśli macie piękną misę do ponczu, podajcie w niej eggnog na Sylwestra!

Przepis pochodzi ze strony:
http://www.chillibite.pl/2012/12/eggnog-swiateczny-drink-wg-mr-boston.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation