Kuchnia

wypieki podpatrzone

Ciasto Halinka http://zjemto.blox.pl/2012/07/Halinka.html

Składniki:

Biszkopt

5 jaj
5 łyżek mąki tortowej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy bez cukru



Beza orzechowa

150g orzechów włoskich
3 białka
120g cukru
1 łyżka miodu
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej


Ponadto:

Masa karpatkowa + 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:

Biszkopt

Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, stopnio dodawać cukier. Nastepnie po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę i budyń. Wszystko dobrze wymieszać, można mikserem na najniższych obrotach. Piec ok 40 minut w temp. 170 st.

Beza orzechowa

Orzechy posiekać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Przesiać mąki. Na koniec połączyć z miodem i orzechami. Mieszaninę wylac do tortownicy. Piec w temp. 170 st ok 20-30 minut.



Masę karpatkową przyrządzić według przepisu na opakowaniu. Do gotowej dodać sok z cytryny i wymieszać

Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy posmarować dżemem a następnie połową masy. Przykryć bezą orzechową. Znów posmarować masą i przykryć biszkoptem. Udekorować według uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation