Kuchnia

wypieki podpatrzone

Rolada biszkoptowa z musem jogurtowo - śmietanowym

Składniki na biszkopt:

5 dużych jajek

4/5 szklanki mąki

2 łyżki kakao

4/5 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Składniki na masę:

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka jogurtu greckiego

2 banany

sok z 1 limonki

2 łyżki cukru pudru

2 1/2 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody



Do dekoracji:

3 kostki mlecznej czekolady



Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Kiedy cukier się rozpuści dodać po kolei żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać krótko do połączenia się składników.

Dużą blachę od piekarnika o wymiarach 43 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć równomiernie gotowe ciasto.

Piec około 20 minut 180oC.

Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem pudrem. Położyć na niej upieczony, gorący biszkopt (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką w rulon, odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę: Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostawić do ostygnięcia. Banany zmiksować blenderem, dodać sok z 1 limonki, następnie jogurt i cukier. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać żelatynę, wymieszać i połączyć z masą jogurtową. Odstawić do lodówki na 1 1/2 godziny aż masa stężeje.

Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć 3/4 gotowej masy, zwinąć z powrotem. Wierzch i boki udekorować resztą (1/4) masy i posypać czekoladą startą na tarce.

Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation