Kuchnia

Różne słodkości

Składniki na 6 porcji:

Karmel:

½ szklanki cukru

2 łyżki wody





Krem:

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka mleka

laska wanilii

4 jajka

2 żółtka

1/2 szklanki cukru



W garnku o grubym dnie rozmieszać cukier z wodą. Podgrzewać, do momentu utworzenia się złocistego karmelu. Płynny karmel rozlać do żaroodpornych foremek. Rozgrzać piekarnik do 150°C. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać z niej ziarenka i dodać do śmietanki z mlekiem. Podgrzewać powoli, aby całość nabrała waniliowego aromatu. Jajka, żółtka i cukier dokładnie utrzeć. Gorącą śmietanę wlewać stopniowo do jajek, cały czas mieszając. Napełnić tym kremem foremki z karmelem, przelewając masę przez sitko. Zakryć foremki folią aluminiową. Piec 30 minut w kąpieli wodnej.

Z tej proporcji otrzymamy mniej więcej 1 litr płynnej masy, liczba porcji zależy od wielkości foremek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation