Kuchnia

danie głowne

Placki ziemniaczane z porem

4 średniej wielkości ziemniaki (ok 0,5 kg)

15 cm kawałek pora

1 ząbek czosnku

łyżka oliwy

2 jajka

5 czubatych łyżek mąki

3 łyżki natki z pietruszki

olej roślinny

sól, pieprz

Pora pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pora, lekko go posól i przesmaż przez chwilę do momentu, aż por lekko zmięknie. Odstaw na bok.

Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pora, posiekany ząbek czosnku i natkę z pietruszki i pół łyżeczki pieprzu. Wbij dwa jajka i wymieszaj dobrze z ziemniakami. Dodaj mąkę i wymieszaj dobrze.

Wykładaj po łyżce ciasta na dobrze rozgrzany olej. Smaż na złoto z dwóch stron, następnie odsącz na papierowym ręczniku i posyp solą*. Podawaj natychmiast z kwaśną śmietaną lub z łososiem skropionym cytrną. Smacznego!

*Sól dodana do ciasta sprawia, że ziemniaki puszczają wodę, która rozrzedza ciasto.



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?25,1#ixzz2VwUTNIw9
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation