Kuchnia

danie głowne

Pulpety w sosie pomidorowym

200g mięsa mielonego wieprzowego

200g mięsa mielonego wołowego

1 bułka namoczona w mleku

1 żółtko

200g Bułki tartej Prymat

1 pęczek natki pietruszki

Przyprawa do mięsa mielonego Prymat

1 cebula

800g pomidorów pelati

Papryka ostra mielona Prymat

20g Oliwek zielonych Smak

100 ml oliwy z oliwek

Liść laurowy Prymat

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat



Mięso wołowe i wieprzowe mieszamy ze sobą dokładnie w misce.





Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę posiekanego pęczka natki pietruszki, namoczoną w mleku bułkę, żółtko i dalej wyrabiamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego.





Obraną cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę.





Dodajemy do garnka pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą mieloną. Do sosu dodajemy 2 liście laurowe.





Wyrobione mięso z dodatkami formujemy w kulki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie każdego pulpeta panierujemy w bułce tartej.





Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanej patelni obsmażamy pulpety.






Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone pulpety, garnek przykrywamy i dusimy pulpety w sosie 10-12 minut.





Oliwki zielone Smak kroimy w plasterki i dodajemy do sosu z pulpetami.



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation