Kuchnia

danie głowne

Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta. - przyslijprzepis.pl

Rolada śląska z kluskami i czerwoną kapusta.
4
0
Czas przygotowania: 60 min. | kategoria: dania główne mięsne
W dzieciństwie nigdy nie lubiłam rolad bo babcia zawsze kroiła farsz w kostkę.Pewnego razu farsz zmieliła , od tamtej pory polubiłam rolady babci :) Dziś gotuje je dla swojego mężczyzny :) .
Śląska rolada z kluskami i czerwoną kapustą
Składniki
ROLADA:

4 kotlety wieprzowe
1 kiełbasa (tłusta)
1 cebula
1 ogórek kiszony
15dkg boczku wędzonego
2-3 łyżki musztardy
przyprawy wg. uznania

KLUSKI:

1kg ziemniaków
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko

KAPUSTA:

1/2 główki czerwonej kapusty
15dkg boczku wędzonego
1 mala cebula
1 łyżka octu
przyprawy wg. uznania
Sposób przygotowania
1.
ROLADA: Kiełbasę,cebule, ogórka i boczek zmielić , dodać musztardę i doprawić do smaku. Dobrze wymieszać. Kotlety dobrze rozbić , żeby były cieniuteńkie . Następnie nałożyć farsz i zawinąć . Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią, gdy już nabiorą ładnego koloru dusić je do miękkości. KLUSKI: Ziemniaki obrać i ugotować. Dobrze rozgnieść ,żeby nie było żadnych grudek. Dzielimy ziemniaki na 4 części , jedna wyciągamy na wierzch i wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak żeby była równo z ziemniakami dodajemy jajko i mieszamy na jednolita masę. Formujemy kluski. KAPUSTA: Kroimy na paski i gotujemy. Jak zmięknie dodajemy octu i przykrywamy. Smażymy boczek i cebule. Wlewamy wszystko do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Rady
Rolady dobrze jest owinąć ja nitka żeby się nie rozpadły podczas smażenia.

Kluski dobrze robić jak ziemniaki są ciepłe , wtedy nie pękają.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation