Kuchnia

karkowka

Składniki

3 piersi z kurczaka, duże
1 papryka czerwona
1 mozzarella
12 plasterków szynki hiszpańskiej
3 łyżki miękkiego masła
3 łyżki posiekanej kolendry
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
olej do smażenia

Przygotowanie

Paprykę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 230ºC i opiekamy ją z każdej strony. Wyjmujemy i wkładamy do foliowej torebki. Po kilku minutach wyjmujemy ją, zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i kroimy w paski.
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy, następnie kroimy na pół, wzdłuż. Każdy kawałek układamy na torebce śniadaniowej (to ułatwi zwijanie roladek), przykrywamy drugą i rozbijamy dość cienko.
Masło mieszamy z kolendrą, dodajemy starty czosnek, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozkładamy na każdy kawałek piersi i równo smarujemy. Na środek każdej piersi nakładamy pokrojoną w paski mozzarellę, paprykę i zwijamy roladki. Najpierw zakładamy do środka dłuższe boki, później zwijamy roladkę, staramy się, aby rolada była szczelnie zamknięta.
Szynkę rozkładamy po 2 sztuki tak, aby plastry zachodziły na siebie. Na brzegu układamy roladkę z kurczaka i zawijamy w szynkę. Spód możemy spiąć wykałaczką. 1 łyżkę oleju rozgrzewamy i obsmażamy roladki z każdej strony, na dość mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, podlewamy 3–4 łyżkami wody i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy gorące z ziemniakami i sałatą lub kroimy na zimno do kanapek. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation