Kuchnia

Mięso

PIERSI Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z SEREM.

Składniki na 4-5 porcji:

- 1 podwójna pierś z kurczaka

- ok. 300-400 g pieczarek

- 2-3 cebule

- majonez kielecki

- 200 g sera żółtego (mogą być różne rodzaje)

- czosnek

- sól, pieprz, ulubione zioła

Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroję na 3-4 kawałki, rozbijam jak na kotlety (dość mocno). Na blasze do pieczenia rozkładam folię aluminiową, układam kotleciki, solę i doprawiam.
Pieczarki ścieram w malakserze na tarczy o grubych oczkach. Cebulę drobno siekam, wrzucam na rozgrzaną łyżkę oleju, dodaję pieczarki, przyprawiam i duszę, aż do odparowania sosu. Na końcu wyciskam 1-2 ząbki czosnku i dokładnie mieszam.
W trakcie smażenia pieczarek ścieram żółty ser na tarce z grubymi oczkami.

Gdy pieczarki są już gotowe nakładam je łyżką na kotlety, równomiernie rozkładając po całym kawałku. Smaruję majonezem i przykrywam żółtym serem.
Tak przygotowane kotlety wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok. 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation