Kuchnia

przetwory

Sos do makaronu do słoików na zimę

Składniki
pomidory Lima 1 kilogram
cukinia 3 kilogramy
marchewka 1/2 kilograma
papryka czerwona 2 sztuki
cebula 1/2 kilograma
czosnek 50 gram
sól morska 2 łyżki
cukier 1 łyżka
ocet jabłkowy 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki
bazylia otarta Prymat 2 łyżeczki
papryka słodka mielona 2 łyżeczki
Pieprz czarny- MŁYNEK 2 łyżeczki

wykonanie
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Cukinię umyj i usuń gniazda nasienne.
Zetrzyj na tarce jarzynowej lub rozdrabniaczem, wymieszaj z łyżką soli, przełóż na sitko i odstaw na 2 godziny do odsączenia soku.
Marchewkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tej samej tarce. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj na tarce.
Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój lub zetrzyj na tarce
W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj pokrojone pomidory i smaż, aż się rozgotują i lekko odparuje sok. Odciśniętą z soku cukinię przełóż do rondla, startą marchewkę i paprykę. Rondel nakryj pokrywką i całość gotuj przez około pół godziny. Odkryj, dodaj przyprawy, cukier, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, nie zapominając o częstym mieszaniu. Gdy sos osiągnie odpowiednią gęstość dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.
Gorący sos przekładaj do wyparzonych słoiczków i zakręcaj. Pasteryzuj około 10 minut.
Z tej porcji wyszło mi 9 słoików o pojemności 400 ml
*wagę wszystkich produktów podałam już obranych i bez gniazd nasiennych
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation