Kuchnia

Fast Food.

Falafel burger z rzodkiewką i ogórkiem
Składniki:

1 szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy (nie z puszki!)
4 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
po 1 łyżeczce kminu rzymskiego i soli
mały pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki sody
olej do smażenia
4 bułki do hamburgerów
pęczek rzodkiewki
mały kubek jogurtu
plasterki zielonego ogórka
kilka liści sałaty
harissa lub inny ostry sos
sól, świeżo mielony pieprz, kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:

Ciecierzycę miksujemy z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Dodajemy sodę, kmin rzymski i sól. Z masy formujemy 4 burgery.
Na patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju. Smażymy na nim burgery po około 5 minut z każdej strony, aż będą złote. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy dodatki: rzodkiewkę trzemy na grubej tarce, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ogórka kroimy na plasterki, myjemy sałatę, bułki kroimy na pół i tostujemy.
Na bułkach układamy liście sałaty, falafel burgery, plasterki ogórka i raitę rzodkiewkową. Skrapiamy harissą lub ulubionym ostrym sosem i przykrywamy górną częścią bułki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation