Kuchnia

pyszne

o bardzo smaczna, kremowa zupa z pyszną "wkładką". Polecamy szczególnie tym, którzy lubią wędzoną rybę, ale nie są do końca przekonani do klasycznej zupy rybnej.

Zupa porowa z wędzonym łupaczem

Składniki dla 3 – 4 osób:

• 200 g wędzonego łupacza ( filet )*
• 2 duże pory
• 1 duży ziemniak
• 250 ml płynnej śmietany ( u mnie 15% )
• 20 g masła
• pieprz i sól

* można zastąpić wędzonym dorszem, lub łososiem, u mnie łupacz wędzony na zimno
Przygotowanie:

1. Pory umyj i pokrój w cienkie paseczki. Ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. W garnku rozpuść masło i wrzuć pory. Smaż około 3 minuty, a następnie dodaj ziemniaka.
3. Całość zalej wodą do wysokości warzyw i dolej śmietanę. Gotuj pod przykryciem około 25 minut.
4. Kiedy warzywa będą miękkie, zblenduj zupę tak dokładnie, aby nie było żadnych kawałków warzyw.
5. Rybę oddziel od skóry ( skórę wyrzuć ) i pokrój na kawałki. Dodaj do zupy i gotuj razem 10 minut.
6. Przypraw do smaku pieprzem i solą.
7. Podawaj gorącą zupę z pieczywem. Smacznego!

Pamiętaj, że wędzona ryba jest słona, więc raczej nie sól zupy przed jej dodaniem. Zupę można zblendować w całości, razem z rybą, ale z kawałkami ryby jest przyjemniejsza w konsumpcji.

Więcej oryginalnych przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym Chili&Tonka Moniki Domańskiej. Zapraszamy!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation