Kuchnia

Przekąski

Pasztet z cukinii

Składniki:
2 średnie cukinie (ok. 3 - 4 szklanki startej cukinii)
1 średnia marchewka
200 g pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 - 1,5 szklanki bułki tartej
5 dużych jajek
1/3 szklanki oleju
200 g żółtego sera
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka suszonego tymianku
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki chili
sól do smaku



Cukinię myję i ścieram razem ze skórką na dużych oczkach tarki. Lekko solę i odstawiam na durszlaku na pól godziny, po czym odciskam z soku. Oczyszczone pieczarki, marchew i ser żółty ścieram na dużych oczkach tarki. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Następnie cebulę smaże na maśle do zeszklenia, dodaję pieczarki i smażę do odparowania wody. Do startej cukinii dodaję ostudzone pieczarki z cebulą, startą marchew i ser, jajka, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek, olej i przyprawy. Całość dokładnie mieszam i w razie potrzeby doprawiam. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 9 cm na 30 cm. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 1 godzinę 15 minut. Po upieczeniu pozostawiam pasztet do ostudzenia. Po czym kroję na grube plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation