Kuchnia

do zjedzenia

Sałatka śledziowa z sosem jogurtowo-musztardowo-koperkowym - Pasja jedzenia

250 g filetów śledziowych a’la matias
2 większe ziemniaki
1 duże jabłko
1,5 czerwonej cebuli
2-3 jajka
2 łyżki musztardy delikatesowej, lub innej łagodnej
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
3 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
mleko do namoczenia śledzi

Śledzie zalewamy (do przykrycia) mlekiem. Odstawiamy na 1-2 godziny.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odcedzamy, odstawiamy do przestudzenia. Zimne ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Po obraniu kroimy w kostkę.

Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w cienkie krążki lub w piórka. Przelewamy na sicie wrzącą, a następnie zimną wodą.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę nieco mniejszą niż ziemniaki.

Namoczone śledzie osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.

Musztardę łączmy z jogurtem i majonezem. Dodajemy posiekany drobno koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz odrobinę soli.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sosem i ponownie mieszamy.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły, a sałatka dobrze schłodziła (wówczas smakuje najlepiej).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation