Kuchnia

do zjedzenia

Czekodżem truskawkowy
Składniki( na ok. 3 słoiki o pojemności 330 ml+ jeszcze trochę "na teraz" ;)/
ingredients( 4 jars(1 cup sized)
-1 kg truskawek/ 35oz. strawberries
-opakowanie Żelfixu 3:1/pectin powder( portion for 35oz of fruits)
-12 łyżek cukru/6 łyżek słodziku do pieczenia( to w wersji bardziej wytrawnej, przed zapełnieniem ost słoika jeszcze trochę dosypałam, ilość zależy od preferencji ;)/ 12 Tbls sugar/6 Tbls sweetener- can use more
-80 g ciemnego kakao/ 8 Tbls dark cocoa

Pokrojone truskawki wrzucić do garnka, wymieszać z żelfixem i gotować do czasu aż zmiękną i powstanie mus( choć ja lubię, gdy kawałki owoców są mocno wyczuwalne). Dodać cukier/słodzik i kakao, ponownie zagotować i mieszać przez kilka minut. Skosztować czy jest odpowiednio słodkie i czekoladowe ;) Jeśli smak nam odpowiada, przekładamy do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i stawiamy go góry dnem.

Put sliced strawberries into the pot, add pectin and mix. Cook unitil mashed and became mousse. Add sugar/sweetener and cocoa, heat until boiled and stir for few minutes. Try if it is sweet and cocoa enough, add sugar or cocoa if needed. Put the jam into jars. Put the lid on and turn jars upside down. Leave in this position for at least 2 hours.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation