Kuchnia

Mięso i ryby

Rolada ze schabu na zimno
Składniki
1 kilogram schabu bez kości
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
0,5 kilograma pieczarek
2 czerwone papryki
1 cebula
6 suszonych pomidorów
15 dag żółtego sera
1 pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki oleju
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek. Rozciąć go tak, żeby powstał długi płat. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
Sól wymieszać z pieprzem, słodką papryką, czosnkiem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Przyprawami obsypać schab z jednej i drugiej strony. Pieczarki opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na rozgrzanym tłuszczu usmażyć ją razem z pieczarkami przyprawiając solą i pieprzem. Po usmażeniu odcedzić i ostudzić. Papryki opłukać, wykroić z nich gniazdo nasienne i miąższ pokroić w kostkę. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu ostudzić i odcedzić. Przełożyć do pieczarek. Pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać i również dodać do pieczarek razem z żółtym serem startym na tarce. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na płat schabu rozłożyć suszone pomidory oraz przygotowany farsz. Zawinąć dosyć ściśle w roladę. Obwiązać sznurkiem.Roladę przełożyć do rękawa do pieczenia. Polać ją po wierzchu 2 łyżkami oleju. Rękaw szczelnie zamknąć. Przełożyć na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 - 200 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić. Rolada najlepiej smakuje pokrojona w cienkie plastry i ułożona na ulubionym pieczywie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation