Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

Do przygotowania zupy brokułowej z grzankami serowymi potrzebujemy:

1 brokuł
1 por
2 łyżki masła
1 l bulionu warzywnego
sól
świeżo zmielony pieprz
garść świeżego majeranku
garść świeżo posiekanego koperku
4 kromki jasnego pieczywa
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry żółtego sera, np. Emmentalera

1. Umyć brokuła, osuszyć i pokroić na różyczki. Oczyścić pora, przekroić wzdłuż na pół a następnie w plastry. Rozpuścić masło w garnku i dodać pora. Smażyć chwilę często mieszając, doprawić solą. Następnie dodać grubsze części brokuła (z łodygi) i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić przez 10 minut. Dodać pozostałe części brokuła i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić solą, pieprzem
2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Obrać czosnek i przekroić na pół. Posmarować nim kromki chleba i skropić je oliwą. Nałożyć na każdą kromkę plaster sera i wstawić do piekarnika na 5-7 minut.
3. Gotową zupę rozlać do miseczek i udekorować świeżym majerankiem. Do każdej porcji dodać po grzance serowej wyjętej prosto z piekarnika i oprószyć koperkiem. Podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation