Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

Uśmiech Teściowej

Ciasto:

3 szklanki mąki
3,4 szklanki cukru pudru
1 jajko + 2 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe z cukrem
1 litr mleka

Dodatkowo:

1 kilogram jabłek

1.
Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części.Jedną rozwałkować i ułożyć na blasze (25x40).wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
2.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki,ułożyć na cieście.
3.
3 szklanki mleka zagotować ,w pozostałej szklance rozrobić budynie i wlać do gotującego się mleka,mieszając ugotować budyń.Gorący budyń wylać na jabłka.
4.
Pozostałą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach i budyniu. Ciasto piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation