Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

KOTLECIKI JAGNIĘCE Z PURÉE ZIEMNIACZANO-SELEROWYM, CYNAMONOWĄ MARCHEWKĄ I SOSEM ORZECHOWYM - składniki:
600 g jagnięciny
400 g jogurtu naturalnego
1 papryczka chili
2-3 cm korzenia imbiru
50 ml oliwy
purée:
500 g ziemniaków
250 g młodego korzenia selera
100 ml śmietany 36 proc.
1 łyżka masła
sos:
150 g orzechów laskowych
300 ml wywaru drobiowego
2 łyżki jagnięcego demi-glace (lub sosu pozostałego ze smażenia i pieczenia mięsa)
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
100 ml wody pomarańczowej
100 ml śmietany 36 proc.
sól
pieprz
marchewka:
1/2 kg młodej marchewki
2 łyżki masła
1 cynamon cejloński
2 szt. kardamonu
2 łyżki (30 ml) syropu klonowego
200 ml wody gazowanej
sól
pieprz
KOTLECIKI JAGNIĘCE Z PURÉE ZIEMNIACZANO-SELEROWYM, CYNAMONOWĄ MARCHEWKĄ I SOSEM ORZECHOWYM - sposób przygotowania:
Przygotuj kotleciki: dzień wcześniej do jogurtu dodaj chili, starty imbir i wymieszaj. Jagnięcinę pokrój co 2-3 kostkę na mniejsze kotlety, zalej je jogurtem i wstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty, wytrzyj i zrumień na oliwie. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 12-18 minut. Przygotuj sos orzechowy: orzechy upraż i wysyp na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 6-10 minut, aż skórka popęka, a orzechy się zrumienią. Wystudź i obierz z łupin, pocierając je w rękach. Przełóż do rondla, zalej wywarem, dodaj demi-glace, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 5 minut. Dodaj sól, pieprz, miód, wodę pomarańczową i łyżkę masła. Całość zmiksuj i przełóż z powrotem do rondla. Dodaj śmietanę, zagotuj i odstaw, sos przed podaniem podgrzej. Przygotuj purée ziemniaczano-selerowe: ziemniaki i selera obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź, przełóż do malaksera, dodaj śmietanę i masło i zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej więcej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce (przed podaniem możesz je podgrzać w mikrofali lub na patelni). Przygotuj marchewkę: marchewkę umyj, obierz i za pomocą obieraczki pokrój w cienkie długie wstążki. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i smaż marchewkę przez 2-3 minuty. Następnie dodaj rozkruszony cynamon, lekko zgniecione nożem lub utłuczone w moździerzu ziarenka kardamonu, syrop klonowy, sól i pieprz. Podsmażaj chwilę i zalej gazowaną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 3-4 minuty. Kotleciki podawaj z purée, marchewką i sosem orzechowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation