Kuchnia

Cook.

Omlety biszkoptowe

Składniki:
3 jajka
2 łyżki mąki
1 łyżka wiórków kokosowych
Cukier puder

Białka ubić z płaską łyżeczką cukru pudru na sztywna pianę. Ciągle ubijając dodać żółtka, wiórki kokosowe i przesiana mąkę.

Na rozgrzaną patelnię dodać odrobinę masła i łyżeczkę oliwy. Rozpuścić, po czym przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym (po każdym usmażonym omlecie przecierać patelnię tym nasączonym ręcznikiem).
Wyłożyć ok. 3 łyżek ubitej masy na patelnię. Smażyć aż spód będzie miał złoty kolor, a wierzch będzie się lekko ścinać. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do uzyskania złotego koloru.
Usmażne omlety posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość smakuje rewelacyjnie z dżemem lub miodem.

Do uzyskania kształtu serduszek użyłam silikonowej foremki do smażenia jajek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation