Kuchnia

⇒ RÓŻNOŚCI z DOBREJ KUCHNI » ☕️ …✽

Ciasto Oczy carycy z kremem cappuccino

Składniki
Blaszka o wymiarach 25x35cm
Ciasto jasne:
7 białek
1 i ¼ szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto ciemne:
7żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Krem cappuccino:
500ml mleka
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
250g masła lub margaryny
3 – 4 łyżki kawy cappuccino o ulubionym smaku – nie rozpuszczamy

Polewa:
100g masła
3 łyżki kakao
1 łyżka mielonej kawy
1 łyżka mleka lub śmietanki
3 – 4 łyżki cukru

Poncz:
5 łyżek likieru kawowego lub czekoladowego
150ml naparu z kawy

Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 galaretki o takim samym smaku

Składniki
Blaszka o wymiarach 25x35cm
Ciasto jasne:
7 białek
1 i ¼ szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto ciemne:
7żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego

Krem cappuccino:
500ml mleka
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
250g masła lub margaryny
3 – 4 łyżki kawy cappuccino o ulubionym smaku – nie rozpuszczamy

Polewa:
100g masła
3 łyżki kakao
1 łyżka mielonej kawy
1 łyżka mleka lub śmietanki
3 – 4 łyżki cukru

Poncz:
5 łyżek likieru kawowego lub czekoladowego
150ml naparu z kawy

Dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
2 galaretki o takim samym smaku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation