Kuchnia

Makarony

Przepis na makaron z krewetkami
Składniki

8 uncji linguine
2 łyżki masła
1 średnie krewetki, obrane
3 ząbki czosnku, mielone
1/2 łyżeczki płatków czerwonych kruszony pieprz, lub więcej, do smaku
1/4 szklanki białego wina *
1/4 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
Koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Skórka z 1 cytryny
2 łyżki posiekanych liści świeżej pietruszki
1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
Instrukcje

W dużym garnku z wrzącą osoloną wodą, ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu; drenażu dobrze.
Rozpuść masło na dużej patelni na średnim dużym ogniu. Dodaj krewetki, czosnek, pieprz i czerwone płatki. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, dopóki różowy, około 2-3 minut. Wymieszać wino i sok z cytryny; Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia; Zdjąć z ognia i wymieszać z makaronem, skórkę z cytryny i natką pietruszki.
Podawać natychmiast, przyozdobionym z parmezanem, w razie potrzeby.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation