Kuchnia

food

Ciasto czekoladowo-bananowe Fit (wegańskie, bez glutenu, laktozy i cukru)

Składniki:

500 g bardzo dojrzałych bananów bez skórki (zwykle jest to 900 g bananów ze skórką)
150 g suszonych daktyli
200 g mąki ryżowej
50 g ciemnego kakao
120 ml oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
100 g gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao (najlepiej 70%)
60 g drobnych rodzynek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

oraz:

wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta i wysypania boków foremki
olej do posmarowania boków foremki

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia.

Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę. Podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boczki posmarować olejem i posypać wiórkami kokosowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C.

Masę bananową przelać do miski. Stopniowo wsypywać suche składniki mieszając dokładnie masę dużą łyżką lub szpatułką. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do masy. Dodać rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Wierzch ciasta posypać obficie wiórkami kokosowymi. Piec około 50 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, lekko ostudzić, następnie wyjąć ciasto z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation