Kuchnia

słodkości

http://www.mojewypieki.com/post/gofry-belgijskie-brukselskie
Składniki na około 10 gofrów:

180 ml (g) wody gazowanej
210 ml (g) letniego mleka 3,2%
3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
1 łyżeczka pasty (lub ekstraktu) z wanilii
2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
1 łyżka cukru
szczypta soli
270 g mąki pszennej np. tortowej
90 g masła, roztopionego i przestudzonego
W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim mleku; uwaga - mleko nie może być gorące, by temperatura nie 'zabiła' drożdży), przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 - 30 minut (lub dłużej, jeśli w kuchni jest chłodno), aż ciasto 'ruszy' i pokryje się pęcherzykami powietrza.

Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor. Powinny ładnie się zarumienić i być chrupiące :-).

Podawać z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation