Kuchnia

Smaki

Muffiny z boczkiem i natką pietruszki

2 łyżeczki oleju

6 plasterków chudego boczku lub bekonu

1 duża cebula

375 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

2 jajka

250 ml mleka

125 g masła



Pokrój boczek w kosteczkę i przesmaż na patelni na oleju, aż boczek będzie chrupki. Przełóż na papierowe ręczniki i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni przesmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i się lekko zrumieni. Odstaw do wystygnięcia.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.

W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło, wystudzoną cebulkę i boczek. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation