Kuchnia

ZDROWO JEMY

zupa z czerwonej soczewicy z imbirem

Składniki na ok. 2l wody:
•1 szklanka czerwonej soczewicy
•1 duża cebula
•2 ząbki czosnku
•starty kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
•1 czerwona papryka
•szklanka sosu pomidorowego (mogą być ewentualnie świeże pomidory, lub te puszkowe, albo koncentrat - wtedy dodajemy odpowiednio mniej, do smaku)
•sól, pieprz, mielona papryka (słodka lub pikantna - jak kto woli)

Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i soczewicę. Jeszcze chwilę wszystko smażymy, cały czas mieszając, a następnie zalewamy sosem pomidorowym i wodą. Gotujemy do miękkości, ok. 15-20 minut. Czerwoną soczewicę gotuje się bardzo szybko. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Zupa powinna mieć wspaniały, delikatny smak imbiru. Ja lubię, gdy imbir jest wyczuwalny wyraźnie , dlatego po ugotowaniu ścieram jeszcze ok. 1cm i dodaję do zupy.
www.kierunejzdrowie.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation