Kuchnia

ZDROWO JEMY

chleb bezglutenowy

350 g kaszy gryczanej
• 150g płatków owsianych
• woda
• sól i inne przyprawy
• opcjonalnie ziarna lub pestki

Kaszę gryczaną i płatki owsiane zalewamy wodą - taką ilością, żeby je zakryć (ale nie więcej). Zostawiamy je na ok. 24 godziny w przykrytej ściereczką misce i - jeśli będzie taka konieczność - dolewamy po trochu wodę (tak, by woda cały czas zakrywała mieszankę).

Następnego dnia przelewamy kaszę do malaksera lub blendera (jeśli jest za dużo wody, odlewamy ją) i miksujemy na gładką papkę. Przekładamy do miski i doprawiamy do smaku solą, przyprawami, ziołami (u mnie łyżka soli himalajskiej i łyżeczka suszonego czosnku). Możemy też dorzucić trochę ziaren lub pestek.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (nie trzeba jej natłuszczać) i zostawiamy na kolejne 24 godziny. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 210 st. C (420F) i pieczemy chleb ok. 50 minut.

Czekamy aż przestygnie i możemy kroić! Chrupiące pyszności:-) Smacznego!
www.kierunek zdrowie.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation