Kuchnia

ZDROWO JEMY

Hummus

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (nie wylewajcie wody, w której się gotowała)
• ok. pół szklanki tahini (można kupić gotowe lub zrobić samemu z sezamu i oleju)
• 2 ząbki czosnku
• 2-3 łyżki cytryny

• sól, pieprz do smaku woda z gotowanej ciecierzycy lub zwykła - dodawana po trochu do uzyskania odpowiedniej konsystencji (na początku wlewamy 1/4 szklanki)


Wszystkie proporcje są oczywiście umowne, nie można się ich kurczowo trzymać - musimy sami próbować i doprawiać do smaku - ja czasem dodaję więcej tahini, czasem więcej cytryny - w zależności od humoru jaki mam danego dnia:-) Pasta jest dość gęsta, więc często trzeba wyłączać maszynę i ugniatać przez chwilę łopatką, potem znowu chwilę miksować, zatrzymać, ugniatać. Może nie będzie takiej potrzeby, ale czasem jest. To zależy też od blendera czy robota kuchennego, który się używa.

Po przełożeniu do miseczki hummus polewamy oliwą z oliwek, możemy przyprawić ziołami lub papryką, żeby wyglądał bardziej dekoracyjnie i posypać orzeszkami pinii.

Hummus w krajach arabskich jada się przeważnie z chlebem, niektórym służy jako pasta do chleba lub tortilli. Jada się go również - i ja właśnie tak robię - z warzywami. Na talerzyku układam pokrojoną w paski paprykę, marchewkę, seler naciowy, ogórki kiszone i co mi jeszcze wpadnie do głowy.
www.kierunek zdrowie.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation