Kuchnia

Grillujemy

Ziemniaki z grilla

Wspaniała przekąska z grilla. Smak prawdziwych ziemniaków z ogniska z lekką nutką boczku, tymianku oraz koperku. Ziemniaki z grilla to przystawka, która znakomicie uzupełnia każde biwakowanie.

Polecam również jako przystawka do niedzielnego, rodzinnego obiadu – wtedy całość przygotowujemy na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Niewielkie młode ziemniaczki zawijamy w plastry boczku lub szynki szwarcwaldzkiej. Posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem - najlepiej świeżym.

Zapiekanie nie trwa długo, a smak ziemniaków z grilla zapewne każdemu przypomni młodzieńcze ogniska i smak kartofli właśnie z niego.

Składniki:
0,5 kg małych ziemniaków
12-15 plastrów boczku
tymianek
sól, pieprz ziołowy
koperek
Przepis
Wykorzystałem do tego przepisu małe, młode ziemniaki. Na pół kilograma wchodzi ok. 12-15 małych ziemniaczków. Polecam Wam właśnie małe, gdyż są najsmaczniejsze, jednak duże też dają radę, trzeba je tylko przeciąć na mniejsze kawałki. Wszystkie ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy oraz osuszamy papierowym ręcznikiem.



Bierzemy kawałek folii aluminiowej długości połowy łokcia, na jego środek sypiemy szczyptę soli, pieprzu ziołowego oraz tymianku. Każdy ziemniaczek turlamy chwilę w tej mieszance. Następnie podnosimy go i otulamy cienkim plasterkiem boczku. Ponownie układamy na środku folii i zwijamy w zgrabny cukiereczek. Jak się część foli rozerwie, dołóżcie kolejny kawałek folii i ponownie zrolujcie.

Tak przygotowane ziemniaki grillujemy (lub pieczemy w piecu) ok. 30 minut. Warto, co jakiś czas sprawdzić czy nie są już gotowe. Po tym czasie wyjmujemy je z folii i posypujemy świeżym koperkiem. Ziemianki z grilla to idealna przestawka do różnego rodzaju mięs. Z sosami typu jogurtowego, np. tzatziki świetnie się komponuje. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation