Kuchnia

kuchnia

Biszkoptowa szarlotka z patelni

Składniki na patelnię o średnicy 15 cm:
3 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1-2 jabłka, pokrojone w cienkie plastry
Dodatkowo:
olej do posmarowania patelni
cukier puder do posypania
cynamon

Przygotowanie:
Dwa jajka dzielę na białka i żółtka. Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier puder i waniliowy, dodaję trzecie jajko i ubijam na puszystą masę (zrobiłam to trzepaczką). Następnie stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do masy z jajek, mieszam delikatnie, by ciasto było dalej puszyste. Patelnię smaruję olejem, rozgrzewam i na podgrzaną wlewam ciasto. W ciasto wtykam plasterki jabłek i na średnim ogniu, pod szczelną pokrywką podgrzewam wszystko do momentu, aż powierzchnia ciasta się zetnie (u mnie ok. 20 minut). Jeśli pokrywka ma otwór, zatykam go kawałeczkiem folii aluminiowej. Za pomocą talerza odwracam ciasto do góry dnem i ponownie podgrzewam pod przykryciem, tym razem ok. 10 minut. Ogień nie może być duży, by nic się nie przypaliło. Jeszcze raz odwracam ciasto, powierzchnię oprószam cukrem pudrem przesianym z cynamonem. - u mnie tylko puder, bo nie wszyscy lubią cynamon. Podaję na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation