Kuchnia

kuchnia

Szybki pasztet z pieczonych wątróbek drobiowych

Składniki:
Dla 3-4 osób
Wątróbka drobiowa 400g
Duża cebula
Magi
Majeranek
Mielona gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
Odrobina przegotowanej wody
Wątróbki myjemy, odcinamy zbędne żyłki i ewentualne zielono-żółte przebarwienia od żółci. Cebulę obieramy i kroimy dość grubo. Na blachę układamy papier do pieczenia, na niego układamy wątróbki posypujemy je cebulą, pieprzem i majerankiem. Nie sólcie bo wątróbki zrobią się bardzo twarde. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C i pieczemy w nim wątróbki przez około 20-30 minut (zależy jak lubicie wypieczone i czy pasztet ma być lekko różowy wtedy pieczcie krócej, jeśli nie dłużej).
Upieczone wątróbki z cebulą przerzucamy do miski doprawiamy solą , gałką, magi i blendujemy na gładką masę, jeśli jest zbyt gęste to podlejcie odrobiną przegotowanej wody. Tak przygotowany kremowy pasztecik jest gotowy do jedzenia. Polecam ogórki kiszone jako dodatek. Można jeść na ciepło i zimno.
Źródło: http://kowalskigotuje.blogspot.com/2014/03/szybki-pasztet-z-pieczonych-watrobek.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation