Kuchnia

Kuchnia. Sałatki

super sałatka ze szpinakiem

Składniki:

- 2 garści szpinaku,
- 2 małe liście jarmużu,
- garść rukoli,
- ¼ szklanki quinoa,
- 3 średnie buraki,
- 300 g dyni piżmowej,
- 30 g fety,
- granat,
- 3 łyżki ciecierzycy,
- mała czerwona cebula,
- zatar,
- oliwa z oliwek,
- tymianek,
- sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, buraki umyć i osuszyć. Każdego buraka położyć na osobnym kawałku folii aluminiowej, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez około 60 minut, do miękkości. Na 30 minut przed końcem pieczenia buraków należy włożyć do piekarnika na blaszce pokrojoną w kostkę dynię, przyprawioną solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropioną oliwą z oliwek.

W garnuszku umieścić kaszę quinoa, zalać połową szklanki wody i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Ugotowaną kaszę lekko przestudzić.

Szpinak, jarmuż oraz rukolę umyć i osuszyć. Jarmuż porwać na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w cienkie piórka. Potrzebną ilość ciecierzycy odsączyć z zalewy, a granat przekroić na pół i wyciągnąć ziarna. Upieczone warzywa wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Buraki obrać ze skórki i pokroić w talarki. W misce ułożyć liście szpinaku, jarmużu i rukoli, następnie układać pokrojone buraki i dynię. Rozsypać na sałatce kaszę quinoa, następnie dodając ciecierzycę oraz następną warstwę szpinaku, jarmużu i rukoli oraz pieczonych warzyw. Na wierzch wyłożyć ziarna grantu, resztę ciecierzycy, rozkruszoną fetę, a całość posypać zatarem i skropić oliwą z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Katarzyna Bartoszewska i Tomasz Poneta – duet w pracy i w życiu. Prowadzą bloga Plate of Joy, gdzie pokazują swoją miłość do jedzenia i fotografii. Wychodzą z założenia, że jedzenie smakuje lepiej jedzone w towarzystwie, a tym, co pyszne, trzeba się dzielić, dlatego właśnie powstał ich blog, w którym zachęcają do przygotowania szybkich i smacznych potraw.
Plate of Joy: HelloZdrowie i
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation