Kuchnia

diata

“Suto- syte” placki gryczane, czyli bogatsza, a “chudsza” wersja placków
Co: „Sute – syte” placki gryczane

Z czego:

Kasza gryczana 1 szklanka
Jaja 2 sztuki
Otręby
Maślanka ¼ szklanki
Natka pietruszki
Natka koperku
Pestki słonecznika łyżka
Pestki dyni łyżka
Siemię lniane łyżka
Biały ser/ feta 2 łyżki
Sól/ Pieprz

W jaki sposób:

Gotujemy kaszę. W tym czasie myjemy natki i siekamy drobno lub… mniej drobno, jak wolicie.

Na patelni prażymy pestki słonecznika z dynią, a na koniec pod przykrywką siemię lniane (jeśli nie przykryjecie siemię ucieknie Wam z patelni…).

Do ostudzonej kaszy dodajemy jajka, maślankę i jeśli będzie za rzadkie ciasto warto dodać otręby.

Biały ser lub feta (wyraźniejsza i słona w smaku, jednak zdecydowanie bardziej tłusta) dodajemy co ciasta w niewielkiej ilości. Ja posypałam serami już po usmażeniu.

Placki smażymy na patelni w niewielkiej ilości oliwy lub oleju jak zwykłe placki – z dwóch stron. Po smażeniu warto odsączyć na papierze.

Polecam na zimno… i na ciepło też. Jak wolicie.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation