Kuchnia

diata

SMAKOWITA ZUPA CEBULOWA z KASZĄ JAGLANĄ
1½ litra wrzątku,
½ łyżeczki świeżego tymianku,
1 liść szałwii
½ szklanki kaszy jaglanej,
1 łyżeczka masła,
kilka ziemniaków,
2 łyżki oliwy
2 cebule,
szczypta pieprzu,
szczypta mielonego kardamonu, 1 garstka świeżego oregano,
kilka listków świeżej bazylii,
1 gałązka rozmarynu
sól do smaku,
sok z 1 limonki
1 łyżka suszonego majeranku

Przygotowanie:

Wodę doprowadzić do wrzenia.
Dodać tymianek, szałwię.
Dodać kaszę jaglaną, masło i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz pokrojoną, zeszkloną na oliwie cebulę. (Kaszę uprażyć na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając. Kiedy będzie czuć lekko orzechowy zapach – kasza będzie gotowa. Następnie należy przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i przepłukać zimna wodą).
Dodać : pieprz, kardamon, oregano, bazylię, rozmaryn sól
Gotować przez około 20 minut.
Na koniec dodać sok z limonki.
Zupę zmiksować, a przed podaniem posypać majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation