Kuchnia

Kulinaria

Składniki na ciasto:

250g masła lub margaryny
300g cukru (proponuję trochę mniej)
budyń o smaku waniliowym (proszek)
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki gęstej śmietany
około 300g jagód

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej


Sposób przygotowania:

Na początku ucieramy masło z cukrem. Kiedy już uzyskamy gładką masę dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem - nadal ucieramy.Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy - jest dosyć gęste. Teraz posypujemy umytymi i osuszonymi jagodami.


Składniki na bezę:

4 białka jajek
200g cukru


Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy. Pianę wylewamy na posypane owocami ciasto.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation