Kuchnia

Kulinaria

Eklery z budyniem i jabłkami w karmelu.
Składniki
szklanka wody
125 g margaryny
szklanka mąki
5 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
800 ml mleka
150 g miękkiego masła
1 duże jabłko
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła

Klasyczne eklery w nietypowym, jesiennym wydaniu - pysznie, szybko i efektownie!
Etapy przygotowania

Wodę zagotować z margaryną, aż do jej rozpuszczenia. Wsypać szklankę mąki i mieszać, aż do uzyskania jednolitego, odchodzącego od garnka ciasta. Wystudzić, po kolei wmiksowywać do ciasta jaja. Ciasto przełożyć do szprycy w kształcie gwiazdki i wyciskać długie paski na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Należy pamiętać o dużych odstępach, ponieważ eklery bardzo rosną w czasie pieczenia. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni - aż do zezłocenia się.
Budynie przygotować w mniejszej ilości mleka - wystarczy 800 ml. Wystudzić, uważając, by nie utworzył się kożuch (można przykryć folią, kładąc ją na powierzchni budyniu). Następnie wmiksować do kremu miękkie masło.
Jabłko pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, dodać łyżkę masła i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce pokryją się karmelem.
Wystudzone eklery przekroić na pół, wypełnić porcją budyniu oraz łyżeczką jabłek. Można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation