Kuchnia

kuchnia

Zupa brokułowa | Kwestia Smaku

4 porcje

1 brokuł
3 ziemniaki
1 marchewka
1 mała cebula
1 por
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
1 i 1/2 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego lub rosołu
1 listek laurowy i ziele angielskie
1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów z kartonika lub 1/4 szklanki śmietanki 30%
100 g serka topionego (śmietankowego)
szczypiorek i opcjonalnie bazylia

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.
Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 - 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Brokuła umyć, odkroić różyczki, ładnie i zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.
Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo.
Zupę posypać szczypiorkiem i opcjonalnie posiekaną bazylią. Można podawać np. z pieczywem.

Wskazówki

Zimą można użyć mrożonego brokuła, gotuje się go nieco krócej.
Możemy pominąć serek topiony jeśli nam nie odpowiada ten dodatek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation