Kuchnia

Dieta dukana

Dieta Dukana: Bułeczki kukurydziane

SKŁADNIKI
(4 sztuki)
3 łyżki skrobi kukurydzianej,
1 jajko,
pół opakowania twarożku (75 g),
trochę jogurt naturalnego,
szczypta* proszku do pieczenia,
szczypta sody,
sól morska (mniej więcej ćwierć łyżeczki, ilośc zależy od upodobań; gruboziarnistą solą możesz także posypać wierzch bułeczek przed włożeniem do piekarnika)..

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik podgrzałam do temperatury 175 stopni. Składniki wymieszałam, włożyłam do silikonowych foremek muffinkowych (wypełniając je w 4/5, bułeczki rosną umiarkowanie), posypałam makiem/sezamem/pestkami dyni. Piekłam 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem; bez termoobiegu 190 stopni).
* skrobia kukurydziana (maizena, mączka kukurydziana) to nie jest mąka kukurydziana! Jest biała (w odróżnieniu od żółtej mąki) i można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w internecie. To produkt bardzo przydatny dla osób odchudzających się dietą Dukana. Uwaga, w polskich wydaniach książek Dukana jest nazywana albo (prawidłowo) maizeną albo (błędnie) mąką. Można ją jeść w niedużych ilościach od drugiej fazy protalu poczynając
* * "szczypta" proszku do pieczenia/sody to mniej niż ćwierć małej łyżeczki. Bułeczki i tak wyrosną, a smak środka spulchniającego nie będzie wyczuwalny
* użyłam Twarożku Domowego z Piątnicy, może być także serek homogenizowany
* przepis na bułeczki znalazłam (w kilku wersjach) w internecie i zmodyfikowałam, przede wszystkim znacznie zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia
* ciasto jest na tyle rzadkie, że bułeczki pieczone bez foremek będą wygladały jak placuszki. Najlepiej je upiec w papierkach albo foremkach (metalowych lub silikonowych) do muffinków. Na bazie tego ciasta możesz także upiec chlebek w malutkiej keksówce
* bardzo pożądanym składnikiem są otręby, dodaj łyżkę stołową, a bułeczki będę jeszcze bardziej dukanowskie:)
* polecam także chleb Dukana. Inne przepisy zgodne z tą dietą znajdziesz z prawej strony w chmurce tagów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation