Kuchnia

przepisy

Bigos z pieczarek - szybkie danie jednogarnkowe | Poezja Smaków

1 kg małych, zamkniętych pieczarek
nieduży słoik korniszonów
30 dag kwaszonej kapusty
2 duże czerwone papryki
500 g białej cebuli
1 kg dobrej jakościowo kiełbasy
sól, słodka czerwona papryka i pieprz ziołowy jako przyprawy
liść laurowy
200 ml koncentratu pomidorowego rozrobiony ze 100 ml przegotowanej wody
tłuszcz do podsmażania.



Wykonanie:

W dużym garnku (minimum 4 litry) z grubym dnem rozgrzać tłuszcz - tyle, by spód był natłuszczony. Do rozgrzanego wrzucić posiekaną na drobne kawałki cebulę i dwukrotnie przepłukaną kapustę oraz liść laurowy. Podsmażać z dodatkiem soli. W tym czasie usunąć nasiona z papryki i ją posiekać, następnie dodać. Kolejno pokroić w kostkę kiełbasę i także dołożyć do garnka. Podsmażać całość około 10 minut, by składniki były miękkie a kiełbasa zarumieniona. W tym czasie umyć pieczarki, posiekać je na cienkie plasterki i dołożyć do garnka. W razie potrzeby posolić. Smażyć kolejne 10 minut, by pieczarki były miękkie.

Na końcu dodajemy posiekane w plasterki korniszony, doprawiamy koncentratem, pieprzem, papryką. Podajemy gorące ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation