Kuchnia

gotowanie

5 sałatek z kaszą,
Składniki na 4 porcje

1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
2 szklanki wody
½ łyżeczki soli
10 cm kawałek zielonego ogórka drobno pokrojonego w kostkę
12 dużych zielonych oliwek bez pestek
1 mała żółta papryka pokrojona w kostkę
1 szklanka posiekanych brokułów
¼ szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki świeżego, posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej świeżej mięty

Sos

sok z 1 limonki
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie:

Kasze przepłukać na sitku. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać wypłukaną kaszę gryczaną, zagotować i zmniejszyć ogień. Nakryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż kasza będzie miękka.

W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos.

Pokroić warzywa i posiekać wszystkie zioła.

Kiedy kasza się upraży i ostygnie przełożyć ją do miski. Dodać pokrojone warzywa, zioła i polać sosem. Sałatkę dokładnie wymieszać. Tę sałatkę z kaszy gryczanej można przechowywać w lodówce do 4 dni.
dać wypłukaną kaszę, zagotować i zmniejszyć ogień. Nakryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż kasza będzie miękka.

W miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć, aż cebula nieco się zeszkli, dodać pokrojoną dynię, zamieszać i podsmażyć kilka minut aż dynia zmięknie. Na koniec dodać szpinak. Wymieszać całość, a kiedy nieco ostygnie doprawić przyprawami: gałką muszkatołową, miodem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kiedy kasza ostygnie dodać do niej warzywa, żurawinę i posiekany orzechy. Polać przygotowanym wcześniej sosem miodowym i delikatnie wymieszać, aż wszystkie smaki się połączą.

Sałatkę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation