Kuchnia

gotowanie

Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wrzątku
puszka tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
3/4 puszki ananasa
3 jajka ugotowane na twardo
pęczek szczypiorku
1-2 łyżki majonezu (ja dodaję jak najmniej, tylko tyle by skleić składniki)
sól, pieprz


Wykonanie:

Kaszę wsypać do garnka, chwile prażyć. Zalać wrzątkiem (pryszcze) i odlać wodę. Ponownie garnek z kaszę postawić na ogniu, zalać szklanką wrzątku i gotować na wolnym ogniu do wygotowania wody. Ostudzić.

Szczypiorek posiekać.

Kukurydze odsączyć z zalewy.

Jajka pokroić w kostkę.

Ananasa osączyć i pokroić na kawałki.

Tuńczyka odlać z oleju.

Do miski wsypać kaszę, szczypiorek, kukurydzę, ananasa, kawałki tuńczyka, jajka, majonez i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation