Kuchnia

Dietycznie

Ciasteczka jaglane - I Love Bake

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
1 szklanka wiórków kokosowych
1/4 szklanki migdałów, bez skórki (opcjonalnie)
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
3-4 łyżki cukru, cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wiórki rozdrabniamy razem z migdałami. Kaszę mieszamy razem z mąką, cukrem, jajkiem, wanilią, olejem oraz zmiksowanymi wiórkami. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Widelcem dociskamy do blaszki, tworząc fikuśny kształt. Pieczemy w temp. 180 C do zarumienienia spodu ciasteczek.

* kaszę gotujemy w proporcji 1 szklanka kaszy do 2 1/4 szklanki wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation