Kuchnia

Dietycznie

Bezglutenowe naleśniki

Składniki na 5 - 8 naleśników:

1 szklanka ryżu, surowego
1 szklanka wody
1 łyżka dowolnej mąki, najlepiej ziemniaczanej albo ryżowej
szczypta soli
olej do smażenia
opcjonalnie: posiekany koperek, posiekany szczypior, szczypta cukru, wanilia, cynamon

Przygotowanie:

Ryż zalać sporą ilością zimnej wody i zostawić na noc.
Następnego dnia ryż odcedzić, dodać 1 szklankę świeżej wody i szczyptę soli. Przy pomocy ręcznego blendera dokładnie wszystko zblendować na rzadki, biały płyn. Na koniec dodać łyżkę mąki i zamieszać.
Na dnie patelni rozgrzać mocno olej. Wlać ciasto naleśnikowe, rozprowadzić poruszając patelnią i smażyć przez 2 -3 minuty, następnie obrócić naleśnika i smażyć kolejną minutę. Powtarzać aż do wyczerpania ciasta, podawać na słodko lub na słono.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation