Kuchnia

Piękne słodkości

Tarta czekoladowo-pomarańczowa

Składniki

spód ciasteczkowy:
•200 g herbatników (użyłam czarne)
•80 g rozpuszczonego masła

żelka pomarańczowa:
•2 większe pomarańcze - waga około 300 g
•100 ml wody lub soku pomarańczowego
•łyżka miodu - lub do smaku
•2 łyżeczki żelatyny + trochę wody do jej rozpuszczenia

masa czekoladowa:
•200 g dobrej gorzkiej czekolady
•200 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
•skórka starta z jednej pomarańczy

dekoracja:
•100 g kremówki
•250 g serka mascarpone
•łyżka cukru pudru
•100 g czekolady - użyłam mleczną
•1 łyżka gorzkiego kakao



Wykonanie

spód:
1.Herbatniki pokrusz na proszek - ja to robię malakserem, jeśli nie masz, to włóż ciastka do grubego woreczka i energicznie utłucz je wałkiem 🙂
2.Do pokruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
3.Formę do tarty o wielkości 28-30 cm wysyp ciasteczkami i dokładnie ugnieć - ja najpierw ugniatam boki, a potem spód tarty.
4.Schowaj formę do lodówki, aby masa stwardniała.

żelka:
1.Pomarańcze dokładnie umyj i najlepiej sparz wrzątkiem.
2.Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę.
3.Ostrym nożem odetnij pomarańczom "dupki", postaw je na desce do krojenia i odetnij skórki, tak aby usunąć również białą część spod skórki.
4.Weź rondelek i wycinaj nad nim cząstki pomarańczy - tak jak widać je spomiędzy skórek.
5.Wyciśnij sok z pozostałej części - z resztek i skórek.
6.Dodaj do pomarańczy wodę lub sok pomarańczowy (może być z kartonika) i zagotuj aż owoce się rozpadną.
7.Dosłódź do smaku miodem.
8.Żelatynę zalej odrobiną wody - tylko tyle aby zasłoniła żelatynę, gdy napęcznieje dodają ją do pomarańczy i dokładnie wymieszaj.
9.Odstaw żelkę do wystudzenia i gdy zacznie tężeć (nie może być płynna) wylej na spód z ciasteczek.

krem:
1.Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku.
2.Czekolady podziel na cząstki lub posiekaj.
3.Dodaj czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj aż się rozpuści.
4.Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
5.Lekko przestudź krem, a następnie wyłóż go na żelkę pomarańczową.
6.Schłódź całość.

dekoracja:
1.Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej.
2.Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i łyżką cukru pudru.
3.Odłóż mniej więcej ⅓ masy.
4.Do pozostałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
5.Odłóż połowę i do pozostałej masy dodaj łyżkę gorzkiego kakao.
6.Przygotuj sobie około 9 woreczków i 3 tylki o różnych rozmiarach i kształtach.
7.Nałóż najpierw najciemniejszy krem do trzech woreczków z trzema różnymi tylkami i wyciśnij krem na wierzch tarty - w sposób "jak popadnie" 😉
8.Do woreczków nałóż krem czekoladowy jaśniejszy i wyciśnij na tartę.
9.Na koniec nałóż biały krem i wyciśnij.
10.Tartę schłódź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 346 Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 25 g Błonnik: 0,7 g Białka: 4,7 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation