Kuchnia

Kaka Indyk Gęś

Kurczak a'la ryba

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka
2 jajka
mąka do obtoczenia
ulubione przyprawy (u mnie: grill ziołowy)
olej do smażenia
3 szkl. wody
3/4 szkl. oleju
2 czerwone papryki
3 cebule
słoik (700 ml) ogórków konserwowych
10 łyżek octu
3 łyżki cukru
1 1/2 łyżki soli
1 liść laurowy
6-8 ziaren ziela angielskiego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu łagodnego

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (u mnie: paski krojone wzdłuż piersi o grubości około 1,5-2 cm). Jajka roztrzep z przyprawami. Kawałki kurczaka obtaczaj najpierw w jajku, potem w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odkładaj do miski z przykryciem.

Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Warzywa dodaj do wymieszanych wcześniej: wody, oleju, octu, cukru, soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wszystko zagotuj - uważaj! lubi wykipieć :)
Po zagotowaniu dodaj koncentrat i ketchup - możesz pozostawić na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się pomidorów.

Przygotowane wcześniej mięso zalej ciepłą zalewą. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation