Kuchnia

Kaka Indyk Gęś

KURCZAK W SŁODKIM SOSIE CHILI Z MLEKIEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI:

* filet z kurczaka – 200g

* koncentrat pomidorowy – 50 ml

* mleko kokosowe – 150 ml

* świeża chili – 1 szt

* cebula – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* słonecznik – 3-4 łyżki

* sól, pieprz czarny, cukier puder , sok cytrynowy – do smaku

* olej do smażenia

DODATKOWO:

* ryż

* szczypiorek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, złocimy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i chili.

Wrzucamy oczyszczone, pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, solimy, przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.

Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy koncentrat pomidorowy i na wolnym ogniu redukujemy.

Wrzucamy podprażony słonecznik i doprawiamy do smaku łyżeczką cukru pudru, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation