Kuchnia

Kaka Indyk Gęś

Piersi kurczaka zapiekane z boczkiem, jabłkami i jarzynką z porów - MniamMniam.pl

Składniki
60 dag piersi kurczaka
12 plastrów wędzonego, surowego boczku
3 spore, twarde jabłka
sok z połowy cytryny
3 pory - tylko białe części
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany (co najmniej 12%)
1 łyżka brązowego cukru (można zastąpić białym)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

na blachę:
1 łyżka oleju
Przepis

Pory dokładnie umyj, by usunąć piasek. Pokrój na cienkie plastry. Jabłka (razem ze skórką) pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, spryskaj sokiem z cytryny. Natkę niezbyt drobno posiekaj.
Umyj i dokładnie osusz mięso. Jeśli masz duże kawałki, przetnij je wzdłuż tak, by otrzymać cztery kawałki.
Na desce rozłóż plastry boczku, na nich ułóż kawałki piersi, dopraw pieprzem (ewentualnie solą, jeśli boczek nie jest słony). Mięso zawiń w boczek, połóż na blasze spryskanej olejem.
Obok piersi rozłóż jabłka i posyp je cukrem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez 10-12 minut - aż boczek będzie mocno chrupki, a z mięsa po nakłuciu widelcem wypłynie jasny płyn.
Kiedy mięso się zapieka przygotuj pory: na patelni rozpuść masło, dodaj pory, lekko posól i smaż na średnim ogniu często mieszając przez 2-3 minuty - aż się zeszklą.
Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj.
Wyjmij upieczone mięso z jabłkami, pomiędzy nie włóż pory. Wstaw na 3-4 minuty do piekarnika, aż końcówki porów zaczną się przypalać.
Podawaj z tym, co lubisz najbardziej - czyli z ziemniakami piure, ryżem ugotowanym na sypko, kuskusem, kaszą lub bułkami. Surówka nie jest konieczna, bo jarzynka jest już w komplecie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation