Kuchnia

kulinarnie

Kaszotto warzywne | Kwestia Smaku

Składniki
2 porcje, po 310 kcal

1 łyżka oliwy extra
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/4 szklanki kaszy pęczak
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera korzeniowego
1 cukinia
1/2 szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych)
przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
200 ml wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego


Przygotowanie

Na dużej patelni na oliwie lekko podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Następnie dodać suchą kaszę i wymieszać.
Dodać obrane i starte na tarce o większych oczkach warzywa korzeniowe: marchewkę, pietruszkę i selera. Mieszając smażyć przez około 3 minuty.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być zamrożone). Dodać przyprawy, doprawić pieprzem i smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
Wlać gorącą wodę z sosem sojowym i octem balsamicznym, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 20 minut. Zdjąć pokrywę, danie doprawić w razie potrzeby solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta płynu odparuje i potrawa się zagęści.

Wskazówki

Zamiast podawać z sałatą lodową, można na koniec wmieszać w potrawę umyty szpinak.
Można dodać podsmażoną pierś kurczaka lub zmielone mięso np. z piersi indyka lub kurczaka (na początku przygotowania potrawy).
Zamiast kaszy pęczak można użyć kaszy gryczanej (danie gotuje i krócej - ok. 15 minut, i dodatkowo jest bezglutenowe)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation